Abans d'obrir-se un joc és entretingut i avorrit al mateix temps

titolfinal

Fa molt de temps que vam començar aquest blog i no és que els posts hagin estat gaire continuats… per dir-ho suaument… bé de totes maneres en algun moment hauríem de començar a fer ressenyes, posts i altres coses interessants (espero).

Per començar he triat un joc que em fa especial il·lusió ja que és un dels primers de la col·lecció en tenir dedicat pels autors. Es tracta de “La Villa”un joc d’Inka i Markus Brand. De l’editorial eggertspiele i editat en castellà per Ludo Nova (Fortuna, Rialto, Santiago de Cuba…). Ens el van dedicar a la Festival Internacional de Jocs de Cordoba de 2012 on van ser convidats com a autors internacionals.

firma

Es tracta d’un joc de col·locació de treballadors amb una peculiaritat molt interessant i que el fa diferent a la majoria de jocs i és que els teus treballadors (o familiars) moren, sí, llei de vida però una mecànica que a més pot donar la volta a la partida.

Els components són de bona qualitat. Hi ha força llosetes de cartró gruixut, els meeples són poc nombrosos però amb forma de personeta (cosa que te la seva gràcia) i el tauler de joc és d’una mida força generosa i molt ben il·lustrat. A més s’agraeixen les dues bosses de tela per poder fer les seleccions aleatòries a les misses i al fer el setup de cada torn.componentsfinal

El mecanisme de joc és molt senzill. Per torns, cada jugador, agafa un dels cubs d’influència que hi hagi disponible al taulell per poder realitzar una de les accions que es puguin fer a l’àrea en qüestió. Per realitzar l’acció s’hauran de pagar cubs d’influència i/o temps que farà avançar l’indicador del taulell personal. En el moment que l’indicador de temps passi pel pont que separa l’hivern de la primavera, morirà un dels teus familiars (Una metàfora molt ben buscada).

pont

Els familiars aniran “traspassant” segons el número de generació (Primer els que portin l’1, després el 2…) però tot i ser un cop molt dur per qualsevol jugador, també pot ser una bona notícia ja que els pioners en cadascuna de les àrees professionals de la vila aniran a parar al llibre d’honor (Cosa que dóna punts al final de la partida), mentre que els que desapareguin quan aquest llibre d’honor estigui ple, per la feina que estigui fent aquest meeple, aniran al cementiri anònim… una pèrdua inútil (Només cauen els millors, snif).

Hi ha diverses opcions per progressar a la vila. Això fa que es puguin dissenyar diferents estratègies per guanyar la partida però també provoca una falta d’interacció i/o puteig ja que sempre sembla que tinguis opcions. El fet de que hi hagi cubs negres, que no serveixen com a cubs d’influència i a més fan passar el temps pot ser el punt que intenti solucionar-ho però crec que tot i així penalitzen massa poc en determinats moments. Les seccions del tauler són:

  • Església: Amb aquesta acció podrem posar un meeple a la bossa negra per fer les misses. Aquesta part funciona per majories durant la partida, ja que dóna dos punts cada torn, i a més, segons la jerarquia de cada meeple a l’esglèsia s’obtindran punts al final de la partida.
  • Ajuntament: Aquí els meeples aniran ascendint per l’arbre burocràtic. Es podran realitzar accions que va entre adquirir el dret de ser primer de torn a pagar “comissions” per aconseguir punts de victòria.
  • Noces: Augmenta la família amb el meeple de valor més baix que tinguis fora de la granja o pots retornar un meeple de qualsevol edifici a la granja familiar.
  • Segar: Collites gra. Pots collir-ne més o menys segons les eines i animals que tinguis.
  • Viatges: Pots enviar familiars a comerciar o guanyar fama per la província. És una opció cara però que pot acabar essent m,olt profitosa.
  • Menestrals: Es poden comprar, fabricar o entrenar animals, carretes per viatjar, arades, pergamins o portar el gra al molí per aconseguir diners.
  • Mercat: Aquesta acció s’haurà de fer cada torn i és l’única en que poden intervenir tots els jugadors. Aquí es podran vendre a diferents clients el que demanin per aconseguir punts de victòria al final de la partida. A més, les rajoletes de client que guanyes al vendre a cada client són el criteri de desempat.
  • Pou dels desitjos: Pots gastar tres cubs d’influència del mateix color per fer qualsevol acció (menys el mercat) quedin o no cubs d’influència.

Al final de cada torn es realitza una acció especial que s’anomena missa. El que es fa és extreure quatre meeples de la bossa negre (On sempre hi haurà quatre meeples negres que no pertanyen a cap jugador) on durant el torn els jugadors n’hauran introduït amb l’acció església. Com pagant Sant Pere canta, si pagues una monedeta podràs fer que el teu meeple surti sí o sí de la bossa essent nomenat monjo. A més, pagant gra, pots fer que els teus monjos pugin per la jerarquia eclesiàstica.

La partida finalitza quan s’omple el llibre d’honor de la vila, el cementiri anònim o s’acabin els clients del mercat. Se sumen els punts i (oh! Sorpresa!) qui en tingui més serà el guanyador. En cas d’empat el jugador que hagi atès a més clients al mercat, serà el guanyador.

En definitiva, un joc de col·locació de treballadors que incorpora unes mecàniques molt peculiars que el fan diferent de la resta. A més, a nivell estratègic, dóna moltes possibilitats cosa que el fa un joc prou profund per agradar a qualsevol jugador experimentat i alhora el fa assequible per entrar a jocs de col·locació de treballadors ja que sempre tens la sensació que l’acció que fas és positiva. Potser el joc no et fa entrar massa en situació d’estar en una vila medieval però això no treu que sigui un gran joc. Recomenable al 100%

Espero els vostres comentaris i a jugar!!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: